Vochtbestrijding: voorkom een vochtig huis

Een vochtig huis

Een vochtige woning kan veroorzaakt worden door vocht uit de kruipruimte. Het aanwezige vocht in de kruipruimte gaat problemen opleveren als er verdamping en/of condensatie plaatstvindt tegen en door de vloer. Aanwijzingen voor een te vochtige kruipruimte zijn (behalve zichtbaar water en condensatie tegen de vloer): vocht tegen de onderzijde van het kruipluik, vocht en schimmel in de meterkast, in aanrechtkastjes, bij plinten enzovoort.

Een te vochtig huis is ongezond

Een te vochtig huis is niet alleen kil en muf, maar ook ongezond. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen veertig en zestig procent. Het is echt te vochtig in huis als de vochtmeter (hygrometer) meer dan zeventig procent aangeeft. Bewoners van een vochtige woning hebben vaker luchtwegklachten, dan bewoners van huizen waar zich geen vochtproblemen voordoen. Die klachten komen waarschijnlijk door zogeheten allergenen, zoals schimmels en mijten, die goed gedijen in vochtige omstandigheden.

Huisstofmijten en schimmels groeien goed op vochtige plaatsen en kunnen bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, allergische reacties zoals verergering van astma, hooikoortsachtige verschijnselen of huidreacties veroorzaken. Daarnaast kan vocht ervoor zorgen dat chemische stoffen uit bouwmaterialen vrijkomen. Het vocht zorgt ervoor dat bouwmateriaal wordt afgebroken waardoor de chemische stoffen uit dit materiaal zich in het binnenmilieu kunnen verspreiden. Een voorbeeld hiervan is formaldehyde.

DroCom voorkomt een vochtige woning

In een vochtig huis zal DroCom de verdamping sterk verminderenDroCom heeft van zichzelf al een hoge vochtweerstand waardoor verdamping uit de bodem wordt bemoeilijkt en dus verminderd. Hierdoor wordt een vochtig huis al grotendeels voorkomen, maar het echte "geheim" is een natuurkundig principe. Een laag DroCom scheidt de koude bodem van de warme vloer. Hierdoor condenseert de waterdamp uit de lucht op de koudere bodem. De relatieve luchtvochtigheid en verdamping door de vloer naar de woning wordt zodoende sterk verminderd. DroCom blijft drijven op water en blijft dus zijn werking doen.

Een lagere relatieve luchtvochtigheid geeft een behaaglijker gevoel. Huismijt, een belangrijke veroorzaker van luchtwegaandoeningen, wordt bij een lagere luchtvochtigheid bestreden.
Verder maakt het een einde aan schimmelvorming in de woning en voorkomt het zwamgroei in de kruipruimte. DroCom voorkomt het rotten van balken, vloeren, betonrot en roesten van leidingen.