Tips bij de isolatie van uw vloer

Isolatie van uw vloer zelf doen?

Het is mogelijk om isolatie van uw vloer  zelf aan te brengen, maar de meerprijs voor het advies, deskundigheid en snelheid van een professional is meestal gering. Dit komt omdat het laten aanbrengen van vloerisolatie onder het 6% BTW-tarief valt en alleen leveringen van isolatie van vloeren onder het 19% BTW-tarief. Bovendien bent u bij het inschakelen van een professional gegarandeerd van een juiste kwaliteit.

Condensatiepunt

Bij vloerisolatie moet rekening worden gehouden met het condensatiepunt. Het condensatiepunt bij vloerisolatie bevindt zich altijd ergens in of nabij de isolatielaag. Daarom is het aan te raden het condensatiepunt zo ver mogelijk van de vloer te houden om vochtproblemen te voorkomen. Zeker bij een houten vloer of een vloer met gebreken, zoals betonrot, is dit belangrijk. Het isoleren van de bodem is een goede oplossing, waarbij een isolatiewaarde behaalt kan worden gelijk of beter dan een gespoten isolatie tegen de onderzijde van de vloer. 

Ventilatie

Bij het aanbrengen van isolatie van de vloer op de bodem kan meestal de ventilatie beperkt worden, echter nooit volledig worden gedicht i.v.m. eventuele gaslekken. Dit bespaart extra energie.
Bij het aanbrengen van vloerisolatie onder de onderzijde van de begane vloer dient de ventilatie in takt te worden gehouden.

Lost of vast isolatiemateriaal?

Bij het aanbrengen van vloerisolatie dienen leidingen, kabels en riool zoveel mogelijk vrij te worden gehouden. Losse isolatiematerialen hebben dan ook de voorkeur. Ook wordt de kruipruimte beperkt. Om de kruipruimte toegankelijk te houden hebben ook om deze reden losse isolatiematerialen de voorkeur.